Aloite iatrogeenisen hoito/palveluketjun perustamiseksi
Iatrogeenisen hoito/palveluketjun puute, kuluttaa resursseja
Se, että iatrogeenisella riippuvuusoireyhtymällä ei ole hoito/palveluketjua, tulee hyvinvointialueille kalliimmaksi, kuin tilanne, jossa hoito/palveluketju olisi selkeästi määritelty, vastuunkantajineen sekä ohjeineen.
Olen tehnyt helmi-maaliskuussa aloitteen, K-S hyvinvointialueelle, että vastuutaho laatisi iatrogeenisen hoito/palveluketjun, ohjeineen. Lisäksi kirjelmöin ja olin yhteydessä Terveyden ja Hyvinvoinnin Laitokseen, että iatrogeeniselle riippuvuusoireyhtymälle tehtäisiin omat käynti- sekä toimenpidekoodit, jotta potilaita ei merkittäisi lääkkeiden väärinkäyttäjiksi tai muulla, paikkaansa pitämättömällä koodilla.
Innoitus asia ajamiseen syttyi, oman kokemuksen ja pyöröovi pompottelun jälkimainingeissa. Kuukausien viiveet ja -"et kuulu tänne, soita sinne ja tuonne" kommentit, osoittivat puutteet palveluketjussa. Se, että hoito lopultakin selkeytyi, on vaatinut seitsemän (7) lääkärin ja muutaman sairaanhoitajan työpanosta. Tilanne olisi hoitopolun ollessa voitu hoitaa, yhden lääkärin ja yhden hoitajan työpanoksella. Eli, kallis oli minun riippuvuusoireyhtymä, koska polkua ei ollut! Tätä kirjoittaessa, olen siis jo "voiton" puolella, koska sitkeän pakertamisen jälkeen, polku alkoi muodostumaan.
Mutta en lähtenyt ajamaan tätä asiaa itseni vuoksi. Vaan kaikkien muiden puolesta, jotka eivät jaksa, vääntää ja kääntää, kantoja sekä kiviä ylös, niin, että saisivat hoitoa riippuvuusoireyhtymään, jota kukaan ei ole itselleen, tieten tahtoen hankkinut.
Hyvinvointialueen vastaus 17.4.2025
Muistutukseni oli laaja ja siinä käytiin läpi iatrogeenisen riippuvuusongelman hoitopolun puutetta ja siitä johtuvaa hoitoviivytystä sekä hoidollista haastetta, kun ohjeita ja selvää vastuutahoa ei ole määritelty.
Lausunnon muistukseeni teki kaikkiaan 4 erikoislääkäriä. Lääkärit edustavat hallintoa, päihdepuolta, kipupolia sekä neurologiaa. Yhteinen viesti kaikilta on: -iatrogeenisen riippuvuusongelman hoitopolku ja ohjeet on laadittava. Keski-Suomen hyvinvointialueella on alkamassa kipupoli toiminnan kehittäminen ja iatrogeenisen hoitopolun kehittäminen, tullaan huomioimaan tässä yhteydessä.
Joten tältä osin asia eteni, siitä suuri kiitos, K-S hyvinvointialueen vastuulääkäreille!