Ammattilaisen tai vertaisen tuki, riippuvuusongelmassa
Vieroitus on pääosin yksin kotona toteutettavaa, joten karikoita riittää. Näin ollen keskustelu asiaa tuntevan ammattilaisen tai vertaisen kanssa, voi kuljettaa sinut haasteen yli, seesteisempään tilaan.
Aikaa ammattilaisen pakeille on kuitenkin vaikea saada ja jos sellaisen saat, aika kohtaamiselle on varattu viikkojen päähän, kun se vieroituksen eri vaiheiden ilmaannuttua, olisi hyvä saada pikaisesti, jotta homma ei karahtaisi karille. Iatrogeeniseen riippuvuusongelmaan perehtyneitä ja sen läpikäyneitä vertais-, ja kokemustoimijoita, ei myöskään ole helppo löytää. Heitä varmasti on, mutta vertaistukea iatrogeeniseen riippuvuusongelmaan, ei ole koordinoitu julkisella puolella.
Eri potilasjärjestöt tarjoavat vertaistukea moniin eri sairauksiin liittyen, mutta koska iatrogeeninen ei ole "virallinen" sairaus, puuttuu vertaistukipanostus myös potilasjärjestöiltä. Myöskään päihdepuolen toimijat eivät ole nähneet kyseisen toiminnan tärkeyttä ja ovat siten ohittaneet iatrogeenisen riippuvuusongelman, vertaistuen kehittämisen. Ja kuten toisaalla olen todennut, iatrogeeninen tila, yhdistetään helposti addiktioon, mistä kuitenkaan ei ole kyse. Toki, iatrogeeniseen voi liittyä joillakin vieroittujilla, myös psyykkisiä muuttujia, mutta ei automattisesti ja kaikilla. Toimijaa, joka olisi tämän kyseisen tilan ottanut selkeästi "hoiviinsa", ei siis ole Suomessa. Joten myös vertaistuki on levällään, turuilla toreilla ja aitovierillä.
Vertaistuki ei kuitenkaan ole se kaikkien juttu. Mutta useat siitä voisivat hyötyä, vieroituksen aikana. Itse kuulun siihen joukkoon, joka kaipaisi pohdiskelua ja ajatuksen vaihtoa, riippuvuuden tiimoilta. Vetäessäni selkävertaisryhmiä, en ole suosinut pitkiä kuukausien mittaisia ryhmiä, vaan lyhyitä, viiden kerran interventioita. Ryhmäläiset voivat viiden kerran jälkeen, olla allekirjoittaneeseen yhteydessä ja haasteita käydään sitten läpi henk. kohtaisessa keskustelussa. Iatrogeeniseen liittyvän ryhmävertaistuen, näen pitkälti saman tapaisena, viiden kerran kokoontumisena, tai ainoastaan henk. kohtaisena keskusteluna toteutettuna.
Tämä viiden kerran ryhmä, juontaan juurensa ajatukseen siitä, että ei ole hyväksi jäädä liian pitkäksi aikaa kellumaan ryhmää. Terävä alku ja sitten tarvittaessa kahdenkeskinen keskustelu, jatkotukena. Pitkäkestoisessa ryhmäytymisessä on varmasti puolensa mutta siinä on myös se riski, että tullaan ryhmästä riippuvaiseksi. Onko se sitten huono asia? No ei välttämättä! Ryhmäriippuvuus on parempi, kuin riippua kiinni lääkkeessä – tarpeettomasti.
